A koronavírus járvány előtérbe hozta az úgynevezett nem hagyományos foglalkoztatási formákat, vagyis a távmunkát, az otthoni munkavégzést, a homeoffice-t. Az első és a mostani, második veszélyhelyzet idején is kiderült: sok olyan szakma és ágazat van, ahol így biztonságosabban lehet tovább alkalmazni a dolgozókat, kerülve, vagy legalábbis csökkentve a személyes találkozásokat.
2020-11-29 |
Karanténban volt a fényeslitkei lelkészcsalád, mert egyik gyermekük koronavírusos lett. Két hétig zárva volt a templom, az istentiszteletet online közvetítéssel oldották meg. A fertőzést nagyon komolyan vették, különös tekintettel a Fényeslitkei Református Idősek Otthona miatt, ahol már így is jelen van a vírus. Az otthonban több covidos időst ápolnak, és a munkatársak közül is többen karanténban vannak. A részletekről Bezzegh Gábor fényeslitkei lelkipásztort kérdeztük.
2020-11-07 |
Idén tavasszal a koronavírus-járvány miatt a legtöbben a szokásosnál jóval többet voltunk otthon, hiszen ez volt a védekezés fő formája. Ezt a helyzetet az idő múlásával egyre többen nehezen viselték, ám voltak olyanok is, akik kifejezetten megkedvelték a karantént, sőt, vissza is vágynak a bezártság heteibe.
2020-07-19 |
Ameddig zárva vannak a kozmetikai szalonok, addig otthoni bőrápolási tippekkel, praktikákkal segíti önöket Lizák Zsuzsanna kozmetikus szakoktató.
2020-05-10 |
Humorral és öniróniával mutatja be egy videóban a karantén-lelkészség hétköznapjait Szabó Konrád Sándor tiszafüredi református lelkész. A videót eredetileg a hittanosainak készítette, de a gyülekezet Facebook oldalán is megosztották, ezt követően pedig önálló életre kelt, és már csaknem 4 ezren látták a YouTubeon. Van-e helye a humornak a parókián? Várja-e már a járvány végét a lelkész? Szabó Konrád Sándor tiszafüredi lelkészt kérdeztük.
2020-04-29 |
Márciusban második Kossuth-díját, áprilisban Szikra-díjat kapott Gryllus Dániel zeneszerző, aki a múlt héten betöltötte 70. születésnapját. A koronavírus járvány miatt egyik díjat sem vehette át személyesen, de ezt megérti. Már hetek óta önkéntes karanténban van, ahol a szabadidejét alkotásra használja. Nagyhét és Húsvét között 9 dalt készített Lackfi János költővel együtt.
2020-04-28 |
A Néprajzi Múzeum költözése jól halad a jelenlegi helyzet ellenére is. A tárgyak fizikai költöztetésre való felkészítése zajlik szigorú és jól követhető szabályok szerint. A múzeum nem a járvány miatt, de az online térbe költözött és a járványra reflektálva indult el a #karanténtárgyak online gyűjtőkampánya. A kampány célja, hogy közösen az emberekkel dokumentálják a koronavírus miatt megváltozott hétköznapokat a tárgyi világon keresztül. Ehhez bárki csatlakozhat, hiszen csak egy fotót az emlékről és egy történetet kell elküldenie. A fotókból talán száz év múlva kiállítás mutatja meg, milyen is volt 2020 tavasza.
0:00
0:00
2020-04-24 |
A járvány okozta helyzet teljesen felborította nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek napirendjét is. Át kellett állni a távoktatásra, ami nem egyszerű. Szerencsés helyzetben valamelyik szülő otthon tud lenni, de neki is dolgozni kell home officeban. Ilyenkor sok kérdés merül fel a gyerekekben az egész helyzettel kapcsolatban. Ezekre kerestük a választ és jó gyakorlatokat, hogy az otthon lévő gyermeknek hogyan közvetítsük a vészhelyzetet és miként tudjuk a bezártságot oldani különböző foglalkozásokkal, játékokkal. Rádiónknak Balogh Beáta miskolci gyermekpszichológus adott választ a helyzet kezelésére.
2020-04-21 |
A Miskolci Krízis Ambulancia munkarendje is megváltozott a járványügyi helyzetre való tekintettel, de folyamatosan fogadják online a szeretetnemart.hu oldalon és telefonon a különböző erőszak áldozatait. Hiszen a bezártság mindenkire frusztráló hatással van, és egy erőszakos kapcsolatban csak növeli a bántalmazást. Ezért az ambulancia munkatársai mindenkit arra kérnek, ha közelükben élőknél ilyen szituációkat hallanak vagy tapasztalnak, értesítsék a rendőrséget. Sándor-Lenkei Aida, az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisambulanciájának szakmai vezetője biztosított minket arról, hogy a járvány idején is bárki fordulhat hozzájuk segítségért, hiszen megfelelőek az erre kialakított online felületek.
2020-04-02 |
Egy bibliai tematikájú izraeli utazásról vasárnap jött haza Magyarországra Máriapócs polgármestere, Papp Bertalan. Már Izraelben voltak a feleségével, amikor kiderült, ott is megjelent a koronavírus. Az utazásuk során mégis a gondviselést érezték, mert mindent meg tudtak nézni, amit szerettek volna - mondta el az Európa Rádiónak a település református polgármestere. A repülőtérről egyenesen két hetes otthoni karanténba kellett vonulniuk. Senkivel nem találkozhatnak, az otthonukat nem hagyhatják el. A várost telefonon és a Facebookon igazgatja, a hivatalban a munkát az alpolgármester és a jegyző segíti Máriapócson.
2020-03-21 |
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt
Alt