Egy szláv korridor létrehozásának terve is napirenden volt az első világháborút lezáró osztozkodásánál, amely összekötötte volna az északi és a déli szlávokat - persze épp Magyarországból kihasítva még egy darabot. A terv végül Ausztria területi igényei miatt nem jött létre, bár ők is kaptak területeket hazánkból. A részletekről Timár Gábort, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét hallják, aki azt is elmeséli, ebben a határmegállapításban is szerepet játszott egy vasútvonal, ám ezúttal ez nekünk kedvezett.
2020-06-07 |
Gondolták volna, hogy volt olyan település, amelyet Trianonban „nyert” Magyarország? A kérdés persze részben sántít, hiszen tudjuk: 1920 óta Magyarország önmagával határos. Azonban mégis van egy kivétel: mivel Horvátország csaknem 900 évig perszonálunióban állt Magyarországgal, és az 1868-as magyar-horvát kiegyezés tartalmazta a belső határokat.
2020-06-04 |
A Rákóczi emlékévhez csatlakozott idén a Sárospataki Református Teológiai Akadémián Végzett Presbiterek Találkozójának programja. Az esemény résztvevői meghallgathatták a teológia tanárainak, professzorainak előadásait II. Rákóczi Ferenc életének kevésbé ismert területeiről, majd vasárnap az istentisztelet után megkoszorúzták a nagyságos fejedelem szobrát. Ezen részt vett Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke is, valamint Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, történész mondott emlékbeszédet.
0:00
0:00
2019-06-04 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh