A Lónyay Menyhért születésnek 200. évfordulója alkalmából meghirdetett Lónyay 200 emlékév keretében számos rendezvényt szervezett a Tuzsér Községért Közalapítvány, élén a település alpolgármesterével. Klicsu Ferenc összegzi az eddigieket.
2023-07-14 |
2024-ben ünnepeljük Váci Mihály neves nyíregyházi költő születésének 100. évfordulóját, mely alkalomból a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület egy egész éves rendezvénysorozatot szeretne a vármegyénkben megvalósítani. Az egyesület alapító elnöke Stick Gyula és a civil szervezet titkára Illyés Péter volt a vendégünk
2023-05-08 |
Debrecen városvezetése Irodalmi emlékévet hirdetett 2023-ra annak tiszteletére, hogy több jubileumra is emlékezhetünk. Petőfi Sándor, Madách Imre, a Himnusz születésének 200.- Csokonai Vitéz Mihály születésének 250. évfordulója. Mindezeken túl a város számára fontos, hogy 60 éve született Borbély Szilárd. Széles körű összefogással olyan programsorozatot terveznek tehát, amellyel méltó módon ünnepelhetik a magyar kultúra nagyjait.
2022-12-29 |
Klicsu Ferenctől, a Tuzsért Községért Közalapítvány elnökétől, Tuzsér alpolgármesterétől a Lónyay év további programjait sorra vettük, hiszen az alkalmi Lónyay-bélyeget július elsején bocsátották ki, a mögöttünk hagyott héten zajlott a Kárpátfeszt, vagyis minden, ami kultúra – a tuzséri Lónyay-kastélyban a ránk következő héten pedig lovagok szállják meg a kastélyt. Aki érdeklődik a Lónyay család története iránt, bekapcsolódhat a nyári egyetem programjaiba, amely július 25-én a tuzséri református templomban Istentisztelettel kezdődik.
2022-07-20 |
Az alkotásokon sokszor visszaköszönt a Báthoryakhoz köthető sárkány, sárkányfog motívum is – és végülis ez volt a cél, hogy a gyerekek jobban megismerjék szűkebb hazájuk, a nyírség, Nyírbátor történelmét, múltját.
2022-02-10 |
A tervezett rendezvények nagy része azonban a koronavírus járvány miatt elmaradt. A programokat most sűrítve szeptember 25-én igyekeztek pótolni a szervezők. Az emlékév programjai a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre rendezvénye részeként valósultak meg. Az alkalmon többek között egy új harangot is átadtak, valamint a Kollégium belső udvarán található harang emléktáblát kapott.
2021-10-01 |
Egy szláv korridor létrehozásának terve is napirenden volt az első világháborút lezáró osztozkodásánál, amely összekötötte volna az északi és a déli szlávokat - persze épp Magyarországból kihasítva még egy darabot. A terv végül Ausztria területi igényei miatt nem jött létre, bár ők is kaptak területeket hazánkból. A részletekről Timár Gábort, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét hallják, aki azt is elmeséli, ebben a határmegállapításban is szerepet játszott egy vasútvonal, ám ezúttal ez nekünk kedvezett.
2020-06-07 |
Gondolták volna, hogy volt olyan település, amelyet Trianonban „nyert” Magyarország? A kérdés persze részben sántít, hiszen tudjuk: 1920 óta Magyarország önmagával határos. Azonban mégis van egy kivétel: mivel Horvátország csaknem 900 évig perszonálunióban állt Magyarországgal, és az 1868-as magyar-horvát kiegyezés tartalmazta a belső határokat.
2020-06-04 |
A Rákóczi emlékévhez csatlakozott idén a Sárospataki Református Teológiai Akadémián Végzett Presbiterek Találkozójának programja. Az esemény résztvevői meghallgathatták a teológia tanárainak, professzorainak előadásait II. Rákóczi Ferenc életének kevésbé ismert területeiről, majd vasárnap az istentisztelet után megkoszorúzták a nagyságos fejedelem szobrát. Ezen részt vett Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke is, valamint Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, történész mondott emlékbeszédet.
0:00
0:00
2019-06-04 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt