Egy immunválaszt mérni tudó eljárást, valamint egy készüléket is létrehozott a RoLink Biotechnology Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben. A találmány nemcsak a koronavírusok megértéséhez járul hozzá, de a vakcinagyártáshoz és az immunválasz méréséhez is alap.
2023-03-01 |
Müller Cecília országos tisztifőorvos január 12-én jelentette be, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon.
2023-01-17 |
Szezonális lett a koronavírus, télen így biztosan több megbetegedés lesz, emellett idén az influenzajárvány is a megszokottnál jóval komolyabb lehet – hívják fel a figyelmet a virológus szakemberek. A témában Dr. Asztalos Ágnest, a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjét kérdeztük.
2022-11-15 |
A koronavírus járvány több mint egy éve van jelen a mindennapjainkban, azontúl, hogy testi egészségünkre igyekszünk odafigyelni, a megváltozott mindennapok a pszichénkre is hatással lehetnek. Ahogy különböző élethelyzetekben egyénenként másként reagálunk, a pandémia lelki megélésében is különbözőek lehetünk. A tavalyi tanévhez hasonlóan, a 2020/21-es tanévben is rövidebb- hosszabb ideig szünetelt a tantermi oktatás. Szögedi Dalma miskolci klinikai szakpszichológust és iskolapszichológust kérdeztük többek között arról is, miként élték meg a családok ezt az időszakot.
2021-05-20 |
Mint arról már beszámoltunk itt az Európa Rádióban, a református templomok május 2-án újra megnyíltak. Ebben a helyzetben óriási az egyház felelőssége, ugyanis találkozni kell, de csak a járványügyi szabályok betartásával, mert a vírus most is veszélyt jelent - mondta Miklós László, a Bocskaikerti Református gyülekezet lelkipásztora, aki szerint a tradíciót és az innovációt együtt kell alkalmazni.
2021-05-07 |
Hiába ugyanazokba a padokba ülnek be az alsó tagozatos diákok hétfőn, mint ahonnan az online oktatás előtti utolsó nap felkeltek - mégis minden más lesz. Szontágh Pál, a Református Pedagógiai Intézet vezetője azt mondja, az a példanélküli helyzet állt elő, hogy a tanároknak és a diákoknak ugyanaz a tapasztalata - a járvány, az elszigetelődés, a bezártság, és sokaknál a személyes veszteségek is.
0:00
0:00
2021-04-16 |
A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke reméli, annyira drámai helyzet nem is áll majd elő, hogy szükség legyen a laikusok segítségére. A covid osztályon dolgozó orvos arról is beszélt az Európa Rádiónak, hogy hogyan lehet feldolgozni egy covid osztály nehézségeit, például az elhunytakat. Utóbbi komoly probléma napjainkban, hiszen már hatpercenként meghal valaki itthon covid fertőzésben, és világviszonylatban is, lakosságarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember koronavírus miatt. Csilek András infektológussal, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével beszélgetünk.
2021-03-25 |
Kötelezővé tehető-e a koronavírus elleni védőoltás? Etikus-e ha előjogot kap az, aki felelőtlen viselkedése miatt fertőződött meg koronavírussal? Etikus-e, hogy előjogot kapnak azok, akik az oltási lista elején vannak, azokkal szemben, akik szintén szeretnék az oltást, de még nem kerültek sorra? Egy háziorvos mi alapján döntsön két hasonló korú és állapotú páciense között, ha csak egy vakcina marad? Mi a református egyház szerepe a járvány kezelésében? Számos bioetikai kérdése van a koronavírus járvány aktuális szakaszának. Ezekről beszélgetünk Homicskó Árpád Olivérrel, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettesével, egészségügyi joggal is foglalkozó egyetemi docenssel.
2021-03-12 |
A koronavírus okozta megbetegedésnél minden Magyarországon elérhető vakcina jobb - hangsúlyozza Falus András Széchenyi-díjas immunológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A református tudóssal beszélgetünk arról, mit gondol a kínai vakcináról, hogy mit gondol, mikorra érhetjük el a nyájimmunistást, hogy a gyerekeket be kellene-e oltani?
2021-03-04 |
Magyarországon már a harmadik hulláma van a koronavírus-járványnak, Kínában viszont, ahonnan indult a covid, csupán egyetlen hullám volt, amely épp egy éve le is csengett. Ugyan a mai napig regisztrálnak napi néhány tíz, estleg száz új fertőzöttet, de a járvány újra nem lobbant be a csaknem másfél milliárdos országban.
2021-02-28 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola