Elődje 1869-ben jött létre, majd 1890-ben, az egri és a sátoraljaújhelyi zászlóaljakkal való összevonással teljesedett ki az ezred. A 10-es honvédek bázishelye a Serház, későbbi Tizeshonvéd utcán álló József laktanya volt. Az épületben ma a Hermann Ottó Gimnázium működik.
2023-05-17 |
Nagy hangsúlyt fektetnek Nyíregyházán is a katonai toborzásra. Kertész Józseffel az 5. Hadkiegészîtő és Toborzóiroda megbízott irodavezetőjével és Kalapos Dávid szerződéses őrvezetővel beszélgetünk.
2023-03-06 |
A Közel-Keleten, az észak-iraki, iraki-kurdisztáni területeken él a világ egyik legrégebbi keresztény közössége. Az itteni egyházi hagyományok az apostoli korban gyökereznek, bibliai-ószövetségi történetek is kötődnek ehhez a földrajzi körhöz.
2023-02-04 |
Az I. világháború hőseire emlékeztek Sátoraljaújhelyen, a Hősök temetőjében. 104 évvel ezelőtt, november 11-én, 11 órakor írták alá az I. világháború végét jelentő fegyverszünetet. Ennek a napnak az emlékére, Újhelyben is 11. hó 11-én, 11 órakor kezdődött a megemlékező, rendhagyó történelem óra, melyet Pavlics Tamás, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön Börtönmúzeumának főelőadója tartott középiskolás diákoknak és más érdeklődőknek.
2022-11-17 |
Július 16-án, szombaton, délelőtt 9-kor kezdődik a rendezvény, amelyet koszorúzás előz meg, hiszen a faluból sokan haltak meg a világháborúkban vagy a málenykíj robot során.
2022-07-15 |
A magyar katonai hagyományokat és a hősöket tisztelve 20 iskolából 160 honvédelmi kadét érkezett Füzérre, hogy összemérje ügyességét és tudását az „I. Füzéri Hadtörténeti és Honvédelmi Nap - Katonahősök nyomában” - című rendezvény keretében.
2022-06-15 |
Farkas Sándor alezredes két évtizedes katonai pályafutása során több egységnél szolgált, külföldi missziókban vett részt, oktatta a leendő tiszteket, és most a Honvédelmi Minisztériumból érkezett Debrecenbe.
2022-03-24 |
A Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata, a debreceni központú 5. Bocskai István Lövészdandár új katonákat vár soraiba. A most zajló átfogó honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik fontos része a létszám bővítése. Ehhez a szolgálatra alkalmas, elhivatott, képzett jelentkezőkre számít a sereg. A toborzásról számoltak be a katonai vezetők a napokban tartott tájékoztatón.
2021-08-18 |
Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség. Miskolcon is lehet jelentkezni még augusztus 31-ig. Az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget.
2021-08-17 |
Május közepén van a Magyar Honvédség születésnapja. Létrehozását a szükség hívta életre, hiszen akkor született meg, amikor a szabadságunkat szerettük volna megtartani a Habsburg Monarchiával szemben. Mindennek pedig számtalan Szabolcs megyei vonatkozása van. Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum címzetes igazgatója kalauzol vissza bennünket az időben.
2021-05-11 |
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt