A szakember szerint bár úgy tűnhet, unalmas papagájszerű ismétlés ez, de a legfontosabb továbbra is a maszk használat, a gyakori kézmosás és a távolságtartás. Szerinte a tavaszi járványidőszak csak gyakorlat volt ahhoz képest, ami most ősszel vár ránk. Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársával beszélgetünk.
2020-09-06 |
A protokollt az adott intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni, de még így is sok kreativitást igényel az intézményvezetőktől és a pedagógusoktól ennek betartatása és kivitelezése. Például a közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (mondjuk a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felső tagozatos és középiskolás tanulók számára.
2020-08-30 |
13,5%-al esett vissza a magyar gazdaság a koronavírus-járvány első hónapjaiban. A következő negyedévben már jobbak lehetnek az adatok, a teljes évre vonatkozó adatok viszont biztosan a visszaesésről szólnak majd. Az Európa Rádió által megkérdezett szakember szerint a tavalyi színvonal elérése csak 2022-ben reális. Karsai Gábort, a GKI vezéirgazgató-helyettesét kérdeztük.
2020-08-19 |
Májusban regisztráltak utoljára annyi koronavírus fertőzöttet Magyarországon, mint az elmúlt napokban. Hogy ez már a járvány második hulláma-e, az jóformán mindegy, mert a lényegen nem változtat: fegyelmezetten figyelni kell a kötelező maszk használatra - mondja Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint ha ezt nem teszik meg az emberek, idővel akár komolyabb járványügyi szabályozások is jöhetnek. Mi lesz az iskolákkal, egyetemekkel, és merjük-e még meglátogatni az idős rokonainkat? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársával.
2020-08-16 |
A veszélyhelyzet véget ért, de a világjárvány nem, és a vírus még itt van közöttünk - mondja Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint a józan ész határin belül óvatosnak kell maradnunk, azaz zárt térben hordjunk maszkot, tartsunk távolságot másoktól, és gyakran mossunk kezet. Szerinte a második hullám nagyon valószínű, és ez a többi koronavírust ismerve általában nagyobb is lehet, mint a tavaszi volt. A virológust személyes szokásairól is kérdeztük, azt mondta, ő nem fog kezet kollégáival, nem megy étterembe sem külföldre nyaralni, a nagymamáját viszont meglátogatja, de a puszilós-ölelést elhagyja. Kemenesi Gábor biológust, virológust, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársát hallják.
2020-06-19 |
A kilenc városban vett, összesített mintákból, kéthetente végzik el a vizsgálatot a hazai koronavírus kutatás centrumában, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában. A vizsgálatnak abban is nagy jelentősége lehet, hogy az adatokból gyorsan kiderülhet, ha valahol nő a megbetegedés szám, és elindulna a járvány második hulláma. A kutatás részletekről Galambos Ildikó, a Pannon Egyetem Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatásvezetőjét kérdeztük.
2020-05-30 |
Akár azzal is segíthetjük a koronavírus elleni védekezést, ha naponta kitöltjük a MASZK névre keresztelt tudományos kérdőívet, amelyet a Szegedi Tudományegyetem, a Közép-Európai Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közösen indított el. Az online kérdőív azt rögzíti, hogy a kitöltő hány órát töltött el egy nap az otthonán kívül, ekkor milyen védőfelszerelést viselt, és hány emberrel találkozott. Az így kapott, elemezett adatokat döntéshozók is használják. A részletekről Karsai Mártont a Közép-Európai Egyetem Hálózat és Adattudományi Tanszékének egyetemi docensét kérdeztük.
2020-04-29 |
Nincs koronavírussal fertőzött ellátott vagy ápoló a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája által fenntartott idősek otthonában vagy más intézményekben, de már van olyan ápoló, akit épp tesztelnek. Beszterczey András, a Diakóniai Iroda vezetője azt mondja: ők már másfél héttel az Operatív Törzs döntései előtt szigorításokat rendeltek el a református intézményekben.
2020-04-22 |
Az ország összes, 1035 idősotthonának ellenőrzését elrendelte az országos tisztifőorvos, miután az egyik fővárosi intézmény a koronavírus fertőzés gócpontja lett. Debrecenben az önkormányzat fenntartásában működő két otthonban – a Pallagi úti és a Szávay utcai épületben – már március eleje óta látogatási tilalom van és kijárási tilalmat is bevezettek. Emellett több intézkedéssel védik a bentlakók és a dolgozók biztonságát, például kialakítottak egy 50 ágyas izolációs részleget is, amit teljesen elkülönítettek az otthon többi részétől, az itt dolgozók sem érintkezhetnek a többi munkatárssal.
2020-04-17 |
Az új típusú koronavírus járvány miatt a tervezettnél két héttel korábban ért véget az idei sárospataki ételosztás, amely során a jótékony vállalkozók, egyházi- és civil szervezetek várták minden szombat délben a helyi piacon a rászorulókat. A piac bezárt, a járvány miatt pedig egyébként sem tanácsos nagyobb tömegnek egy helyen összegyűlnie. Az egyik fő szervezővel, Kövér Zsolt cukrászmesterrel, református presbiterrel összegezzük a programot.
2020-03-29 |
nmhh
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt