Nemzeti imádságunk születésének 200-ik évfordulóján Himnusz Parkot avattak Kovácsvágáson. A parkban leleplezték Kölcsey Ferenc egészalakos szobrát, és 8 csónakos fejfát, amelyre a Himnusz egy-egy versszakát vésték. A park kialakításának ötlete Sándor Endre polgármestertől származik, aki az idei Nemzetközi Fafaragó Tábor alkotóit kérte fel a szobor és a fejfák elkészítésére.
2023-07-19 |
Egy igazi sárospataki pedagógus egyéniségnek, dr. Harsányi Istvánnak állítottak szobrot, amit a Sárospataki Református Kollégium udvarán avattak fel. Az eseményen többen megjegyezték: az országos szinteken is maradandót alkotó, 2002-ben elhunyt pszichológus – tanár máig ható tiszteletét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a várt avatóközönség többszöröse jelent meg az eseményen.
2023-01-26 |
A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága az elmúlt héten döntött arról, hogy eltávolítják a várban található műalkotást és ukrán címert tesznek a helyére. A magyar emlékművet néhány óra leforgása alatt, le is szedték.
2022-10-24 |
Dr. Ablonczy Pálról nevezték el a helyi egészségügyi központot is, amely Bodrogközi Kistérségi Szakellátó Központ helyett immár Dr. Ablonczy Pál Egészségügyi Központ lett. A szobor – a település szülötte, vagyis Czigándi Varga Sándor alkotása – közadakozásból készült el, mintegy 150-en járultak hozzá a költségekhez. A három civil kezdeményező György István, Oláh József és Dr. Fodor Berta volt.
2022-07-07 |
24 óra leforgása alatt megrongálták Horvátország egyetlen köztéri bronz Petőfi szobrát, és felállították az ország első Tisza István szobrát. A Petőfi szobor rongálást vélhetőleg ugyan az követte el, aki tavaly februárban ledöntötte a mellszobrot a talapzatáról.
2022-06-15 |
A Bodrogközi Emberért, az Emberségért Egyesület állíttatta a szobrot, készítője Turi Török Tibor szobrászművész. Az alkotást egy civil szervezetek számára szervezett rendezvény keretében adták át.
2021-09-18 |
Még 2013 novemberében fogadta el az önkormányzat, hogy a közelben lévő teret II. János Pál pápáról nevezzék el. A pápa születésének 100. évfordulójához kapcsolódva ekkor avatták és áldották meg a szobrot, amely Kovács Jenő szobrászművész alkotása.
2020-12-25 |
A trianoni békediktátum 100. évfordulóján Centenáriumi Turulszobrot avatnak a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvárián. A szobor már a helyén van, most végzik a végső munkálatokat és a tereprendezést. Matl Péter Magyar Örökség díjas szobrászművész, a Turul alkotója nyilatkozott rádiónknak.
2020-06-01 |
Az összetartozás jegyében a Gombaszögi-völgyet a kulturális emlékezet egy újabb emlékhelye gazdagítja majd. Önkéntesek segítségével sikerült megmenteni a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát.
0:00
0:00
2020-05-30 |
Január 6-án lenne 95 éves Gerald Durrell brit író és zoológus. 1998-ban a világon elsőként a Miskolci Állatkert és Kultúrpark avatta fel Gerald Durrell brit író és zoológus mellszobrát, ezzel tisztelegve munkássága előtt. A tavalyi évben özvegye, Lee Durrell is ellátogatott férje szobrához. Lee Durrell maga is részt vett több faj mentési programban, társírója volt könyveinek és a mai napig folytatja közös munkájukat.
2020-01-08 |
Alt
Alt
Sola
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt