A Magyar Nyelv Múzeuma létrejötte óta nem csak közgyűjtemény, hanem könyves műhely is. A múzeum a Kazinczy Társaság háttérintézménye is egyben, s évről-évre segíti a társaság könyvkiadó tevékenységét. Idén is új kiadványokkal jelentkeztek, erről beszél a múzeum igazgatója, Nyiri Péter, aki egyben a Kazinczy Társaság elnöke.
0:00
0:00
2020-11-12 |
Az elmúlt hétvége a nyelv ünnepe volt Sátoraljaújhelyen.48. alkalommal rendezték meg az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőjét. A járvány miatt a határon túlról idén nem érkeztek versenyzők, 30 hazai diák vett részt a megmérettetésen. A következő összeállítás a verseny első napján megrendezett díszünnepségen készült.
2020-10-20 |
Ebben az évben ünnepli megalapításának 6. évfordulóját a Miskolci Egyetemen létrehozott Konfuciusz Intézet. 2013 őszén a Konfuciusz Intézetek Globális Központja a Pekingi Vegyipari Egyetem és a Wanhua-BorsodChem Zrt. cégcsoport támogatásával jött létre az intézet. A hallgatók az intézetben ingyen tanulhatják a kínai nyelvet, számos kulturális programon vehetnek részt. Az eltelt időszakban több száz hallgatójuk volt, közülük sokan már nyelvvizsgát is tettek, sőt többen jártak Kínában ösztöndíjjal. Az intézet küldetése a kínai és a magyar kultúra, a tudományos és a gazdasági kapcsolatok erősítése. Az Európa Rádió vendége: Dr. Kuttor Dániel magyar igazgató és Prof. Liu Jie Kriszta kínai igazgató asszony volt.
2019-11-17 |
A nyelvtanulás a mai világban sokak életében helyet kap, ha máshol nem, az újévi fogadalmaink és a hosszú távú céljaink listáján. Újra és újra megfogadjuk, hogy „na most aztán tényleg letesszük a nyelvvizsgát”, és pár hétig valóban lelkesen gyűrjük a teszteket, szólistákat magolunk a villamoson, és a kedvenc sorozatainkat is feliratosan nézzük.
2019-10-18 |
Dél-Szlovákia kétnyelvűségéért, azaz magyar feliratokért küzd nyolc éve egy civil csoport. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport az elmúlt évek alatt elérte, hogy számos vasútvonalon magyarul is olvashatók az állomásnevek. Most azért küzdenek, hogy a több ezer útjelző KRESZ tábla is kétnyelvű legyen. Kovács Balázst, a csoport egyik aktivistáját kérdeztük.
2019-07-18 |
Ezek voltak a fő témái az idei nyelvésztábornak, amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg Sátoraljaújhelyen. Az ötnapos eseménysorozaton tudományos előadások, irodalmi- és zenés est, kirándulás és esszékonferencia tarkította a programot.
2019-06-27 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
nmhh
Alt