Ő volt a Nyelvmúzeum létrehozásának szakmai vezetője. Derűs személyisége, kiváló humora, közösségteremtő képessége, a tehetséges fiatalokat támogató hozzáállása, emberszeretete révén Sátoraljaújhely és a régió kulturális életének meghatározó, országosan és a határainkon túl is elismert meghatározó szereplője: kovásza volt. Munkájának folytatója, Nyiri Péter irodalomtörténész, a nyelvmúzeum igazgatója, a Kazinczy Társaság elnöke emlékezik.
2023-07-25 |
Tar Ágnes mestertanár hívta életre Nyíregyházán az Angol Baba-mama klubbot, amely egyre népszerűbb a szülők körében.
0:00
0:00
2022-12-24 |
A járvány miatti lezárásoknak köszönhetően a szezon csak júniusban kezdődött, de pár hónap leforgása alatt annyian érkeztek, hogy minden eddigi év látogatószáma megdőlt, s még nincs vége az évnek. Hogy ez aminek köszönhető, arról nyilatkozott rádiónknak Nyiri Péter, a nyelvmúzeum igazgatója.
2021-09-24 |
Most még magyarul zajlik - a koronavírus-járvány miatt jelenleg épp online - az oktatás a Kárpátalján, a Nagyberegi Református Líceumban. Az ukrán nyelvtörvény miatt azonban bizonytalan, hogy meddig maradhat ez így. A nyelvtörvény iskolákra vonatkozó része 2023-ban lép életbe, de Kovács András, nagyberegi igazgató azt mondja, bíznak abban, ami egy kis jóindulattal kiolvasható a törvényből, hogy a magániskolák, így az egyházi intézmények is, oktathatnak más nyelven is. Ukrajnában egyébként az már most is kötelező minden nemzetiségi iskolában, ukrán nyelvből és irodalomból érettségizzenek a diákok. A részleterkől Kovács Andrással, a Nagyberegi Református Líceum igazgatójával beszélgettünk
2021-01-24 |
Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával beszélgettünk az elmúlt év munkájáról és eredményeiről, valamint a 2021-es tervekről.
2021-01-13 |
A Magyar Nyelv Múzeuma létrejötte óta nem csak közgyűjtemény, hanem könyves műhely is. A múzeum a Kazinczy Társaság háttérintézménye is egyben, s évről-évre segíti a társaság könyvkiadó tevékenységét. Idén is új kiadványokkal jelentkeztek, erről beszél a múzeum igazgatója, Nyiri Péter, aki egyben a Kazinczy Társaság elnöke.
0:00
0:00
2020-11-12 |
Az elmúlt hétvége a nyelv ünnepe volt Sátoraljaújhelyen.48. alkalommal rendezték meg az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőjét. A járvány miatt a határon túlról idén nem érkeztek versenyzők, 30 hazai diák vett részt a megmérettetésen. A következő összeállítás a verseny első napján megrendezett díszünnepségen készült.
2020-10-20 |
Ebben az évben ünnepli megalapításának 6. évfordulóját a Miskolci Egyetemen létrehozott Konfuciusz Intézet. 2013 őszén a Konfuciusz Intézetek Globális Központja a Pekingi Vegyipari Egyetem és a Wanhua-BorsodChem Zrt. cégcsoport támogatásával jött létre az intézet. A hallgatók az intézetben ingyen tanulhatják a kínai nyelvet, számos kulturális programon vehetnek részt. Az eltelt időszakban több száz hallgatójuk volt, közülük sokan már nyelvvizsgát is tettek, sőt többen jártak Kínában ösztöndíjjal. Az intézet küldetése a kínai és a magyar kultúra, a tudományos és a gazdasági kapcsolatok erősítése. Az Európa Rádió vendége: Dr. Kuttor Dániel magyar igazgató és Prof. Liu Jie Kriszta kínai igazgató asszony volt.
2019-11-17 |
A nyelvtanulás a mai világban sokak életében helyet kap, ha máshol nem, az újévi fogadalmaink és a hosszú távú céljaink listáján. Újra és újra megfogadjuk, hogy „na most aztán tényleg letesszük a nyelvvizsgát”, és pár hétig valóban lelkesen gyűrjük a teszteket, szólistákat magolunk a villamoson, és a kedvenc sorozatainkat is feliratosan nézzük.
2019-10-18 |
Dél-Szlovákia kétnyelvűségéért, azaz magyar feliratokért küzd nyolc éve egy civil csoport. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport az elmúlt évek alatt elérte, hogy számos vasútvonalon magyarul is olvashatók az állomásnevek. Most azért küzdenek, hogy a több ezer útjelző KRESZ tábla is kétnyelvű legyen. Kovács Balázst, a csoport egyik aktivistáját kérdeztük.
2019-07-18 |
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Alt
Sola
Alt